Jdi na obsah Jdi na menu
 


Využij stojné nohy soupeře

28. 12. 2011

Je třeba hráčům vysvětlit jak využít skutečnosti, že mám míč pod kontrolou a jsem tedy pánem situace. Jak na to:

  • je potřeba sledovat, na které noze má soupeř přenesenou váhu svého těla a využít toho.
  • polohu soupeře a tedy to, která noha je volná a která stojná, ovlivňuje útočící hráč klamavými pohyby. Může si bráního hráče připravit podle potřeby.
  • správné řešení často bývá provést kličku do protipohybu bránícího hráče. Jestliže bránící hráč provede jednou-volnou nohou výpad proti míči, většinou je(vlastně musí být) zapřený o nepohyblivou-stojnou nohu, která se nejčastěji nachází ve směru protipohybu. Protipohyb však nemusí být vždy výhodný z hlediska celkového dění na hřišti.
  • postupně si hráč vybuduje jakýsi automatický radar, který mu sám intuitivně napovídá, kterým směrem se dát. Je to dané praxí a zkušeností.



Uvědomit si, která noha soupeře je stojná a která volná, je zvláště z počátku velmi složité. Je na to jen krátký časový okamžik a pokud útočící hráč nezvládá příslušný manévr technicky, musí věnovat velké úsilí a soustředění na vedení míče, není ještě zralý na taktické prvky.




Popis obrázku
Bránící hráč vyráží vpřed volnou nohou. Když udělá bránící hráč pohyb vpřed proti hráči s míčem, musí být jedna noha volná a jedna stojná. Útočník vede míč opačným směrem než bránící hráč, vyráží tedy na stojnou nohu soupeře.